Czynniki ryzyka
Serce może znieść wiele niedogodności, bo jest bardzo wytrzymałe. Ale pewne czynniki mogą mu zaszkodzić. Poznaj największych wrogów serca i wyeliminuj ich ze swojego życia raz na zawsze.
Nadwaga
Każdy dodatkowy kilogram masy naszego ciała zmusza serce do cięższej pracy. A nadwaga sprzyja rozwojowi m. in. nadciśnienia tętniczego. Jak sprawdzić czy Twoja waga jest w normie? Zacznij od obliczenia BMI, czyli Body Mass Index. Jest to wskaźnik masy ciała – masę ciała w kg należy podzielić przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Jeśli przekracza on 25 – trzeba pomyśleć o odchudzaniu, ale jeśli jest wyższy niż 30 – trzeba znacznie zredukować wagę. A więc mniej kaloryczne posiłki i konieczność ruchu.
Sól
Jej nadmiar w spożywanych posiłkach niekorzystnie wpływa na procesy przemiany materii i może doprowadzić do wystąpienia i rozwoju nadciśnienia tętniczego. Aby uniknąć kłopotów z krążeniem, należy ograniczyć spożywanie soli do minimum. Dozwolone 5-6 g dziennie (a więc jedna łyżeczka) zazwyczaj znajduje się już w innych produktach. Nie ma więc potrzeby dosalania potraw.
Stres
W reakcji na stres nadnercza wyrzucają do krwi znaczną dawkę tzw. katecholamin (m.in. adrenaliny), które przyśpieszają pracę serca, podnoszą ciśnienie krwi i powodują nagły skurcz tętnic. Taka reakcja może skończyć się zawałem. Warto więc unikać stresowych sytuacji i zadbać o odpowiednie odprężenie.
Papierosy
W dymie nikotynowym znajduje się tysiące substancji, które szkodzą sercu. Zwiększają one krzepliwość krwi i skłonność płytek krwi do zlepiania się. Ponadto, uszkadzają komórki śródbłonka wyścielającego naczynia. Wtedy łatwiej osadza się na nich cholesterol.
Jeśli nie radzisz sobie z paleniem, zwróć się po pomoc do poradni antynikotynowej. Lekarz doradzi ci w jaki sposób najlepiej rzucić palenie. W krótkim czasie kondycja Twojego serca poprawi się nawet o 70%.
Zły cholesterol (LDL)
Zalega on w ścianach tętnic, zwężając je i usztywniając. Zmniejszenie wewnętrznej średnicy tętnicy i powstanie zakrzepów to bardzo częste przyczyny zawałów i udarów mózgu. Jak bronić się przed odkładaniem się złego cholesterolu?
Z posiłków trzeba wyeliminować produkty obfitujące w tłuszcze zwierzęce, a więc m.in. żółtko, tłuste mięso, podroby, tłuste mleko i jego przetwory. Zalecane są za to tłuste ryby (węgorz, makrela, tuńczyk, śledź) i drób. Ograniczenie spożycia takich tłuszczów aż w 40% wpływa na zdrowie serca.
Zobacz również: