Kwasy Omega 3 | MOCNESERCE.pl
Reklama

Kwasy Omega 3

Kwasy Omega 3. O pozytywnym wpływie tych niezwykłych substancji na nasze serce i układ krążenia nie trzeba dziś nikogo przekonywać. Ich dobroczynne właściwości odkryto jeszcze w latach 70, kiedy prowadzono badania na Eskimosach, których dieta jest wysokocholesterolowa, obfituje w tłuszcze zwierzęce i zawiera małe ilości warzyw i owoców. Zaobserwowano, że występuje u nich brak zapadalności na choroby serca, miażdżycę, łuszczycę oraz choroby alergiczne. Wysnuto więc wniosek, że jest to związane z dużym spożyciem tłustych ryb i ssaków morskich, które są bogatym źródłem Omega 3.

Pozytywny wpływ kwasów omega 3.Rzeczywiście, rezultaty wielu badań dowodzą, że przyjmowanie nawet małych dawek kwasów Omega 3 wykazuje korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowa ich podaż w diecie wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz podwyższenie korzystnego cholesterolu HDL i zmniejszenie krzepliwości krwi, co wpływa ochronnie na pracę serca i układu krążenia. Przyczyniają się one też do prawidłowego funkcjonowania serca m.in. poprzez utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dlatego też zapewnienie sobie w diecie odpowiedniej ilości Omega 3 jest zalecane przez wielu kardiologów.

Podstawowym źródłem Omega 3 są ryby morskie i olej z ryb morskich. Niestety, podczas tradycyjnej obróbki termicznej podczas przygotowywania posiłków z ryb, może dochodzić do przekształcenia niezwykle korzystnych dla zdrowia izomerów kwasów tłuszczowych cis w szkodliwe izomery trans. Dodatkowo, ryby morskie, żyjące w wodach o dużym stopniu zanieczyszczenia, mogą akumulować metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów. Jak więc zapewnić sobie właściwą ilość kwasów Omega 3 i jednocześnie nie narażać się na powyższe czynniki?

Rozwiązaniem jest przyjmowanie wysokiej jakości preparatów zawierających tą cenną substancję. Wybór właściwego produktu nie jest jednak prostą sprawą.

Przy wyborze preparatu szczególną uwagę należy zwrócić na stopień skoncentrowania kwasów omega-3 – im jest on wyższy tym preparat bardziej wartościowy. Duża ilość dostępnych preparatów posiada stopień skoncentrowania na poziomie 35%. Warto jednak poszukać i zaopatrzyć się w preparaty, których stopień skoncentrowania kwasów Omega-3 sięga 45%, a nawet 65%. Dobrej jakości preparat powinien też posiadać świadectwo badań na brak obecności metali ciężkich.

Obecnie na rynku godne wyróżnienia są dwa preparaty. Są to Gold Omega 3 oraz Omega 3 plus wit. E. Pierwszy z nich wyróżniony został w 2012r. przez miesięcznik Świat Farmacji jako najczęściej polecany przez farmaceutów preparat z kwasami omega. Jest to olej rybi z czystych wód oceanicznych o udokumentowanym braku obecności metali ciężkich. Na rynku wyróżnia go niezwykle wysoki stopień skoncentrowania 65%, co daje aż 650 mg kwasów Omega 3 w jednej kapsułce.

Warto sięgnąć także po preparat Omega 3 plus wit. E, Posiada on stopień skoncentrowania 45%, jednak zawiera dodatkowo witaminę E. Pełni ona w organizmie funkcję przeciwutleniacza, przez co pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym (chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników). Przyczynia się także do ochrony lipidów błon komórkowych, białek, może również zapobiegać uszkodzeniom DNA.
Lek zawierający kwasy omegaGold Omega 3

Zobacz również: