Dieta na cholesterol

Zanim jednak zaczniemy się zastanawiać jakie posiłki powinny zagościć na naszym stole, koniecznie jest uregulowanie samych pór posiłków. Podstawową zasadą o której powinniśmy pamiętać, jest reguła niewielkich, ale spożywanych regularnie dań. Specjaliści zalecają jedzenie 5 posiłków co 2-3 godziny.
Przykładowe pory posiłków mogą być następujące:
- pierwsze śniadanie: 7.00–9.00
- drugie śniadanie: 11.00–12.00
- obiad: 13.00–15.00
- podwieczorek: 16.00–17.00
- kolacja: 19.00–20.00 (jeśli spać idziemy około 23.00)
Odpowiedź na pytanie czym obniżyć cholesterol wymaga przede wszystkim wiedzy na temat mechanizmów jego powstawania i źródeł cholesterolu w naszej codziennej diecie. Warto więc wiedzieć na które produkty warto zwrócić uwagę, a których koniecznie unikać.
Niezwykle istotną rolę w walce z cholesterolem pełnią kwasy omega-3. Badania dowodzą, że wpływają one na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz podwyższenie korzystnego cholesterolu HDL. Ich bogatym źródłem są ryby morskie. Można je także przyjmować w postaci wysokoskoncentrowanych preparatów z kwasami omega-3 dostępnych w aptekach. Produktem godnym polecenia jest tu Gold Omega 3.
Dobór produktów w diecie niskocholesterolowej:
Nabiał – podstawa diety
Wybierajmy chudy twaróg i jogurty naturalne. Nie należy przesadzać z jedzeniem jajek – ograniczmy ich ilość do 3 tygodniowo (mówimy tu również o daniach do stworzenia których użyliśmy całych jajek). Do minimum zmniejszmy spożycie serów żółtych i topionych. Są one źródłem dużej ilości cholesterolu.
Warzywa i owoce
Zastanawiając się jak obniżyć poziom cholesterolu powinniśmy zwrócić uwagę właśnie na udział warzyw i owoców w naszych codziennych posiłkach. Warzywa i owoce to doskonałe źródło błonnika, który neutralizuje w organizmie tłuszcze, zmniejszając w ten sposób przyswajalność cholesterolu. Warto więc dodawać je do dań w których występują mięsa lub wędliny. Popularne warzywa możemy jeść w nieograniczonych ilościach. Owoce, ze względu na zawarte w nich cukry, spożywajmy dwa razy dziennie. Naszą dietę powinniśmy wzbogacić o orzechy – włoskie, czy też laskowe.
Mięsa
Z naszego jadłospisu eliminujemy wieprzowinę i zastępujemy ją chudą wołowiną i mięsem drobiowym. Przed przyrządzeniem mięsa staramy się wyciąć z niego cały widoczny tłuszcz oraz usunąć skórkę. Unikamy smażenia – staramy się gotować na parze, lub piec w folii bez dodatku tłuszczu.
Ryby
Kwasy omega-3, których źródłem są ryby morskie, skutecznie obniżają poziom trójglicerydów. Dieta na cholesterol powinna w szczególności uwzględniać takie gatunki jak dorsz, makrela, sardynki, czy łosoś. Przyrządzamy je gotując na parze lub piekąc w folii. Porcję 100 g ryb powinniśmy zjeść przynajmniej trzy razy w tygodniu.
Napoje
Specjaliści zalecają picie 2 litrów płynów dziennie. Powinna to być głównie woda, herbaty owocowe w mniejszych ilościach soki naturalne. Dobrym pomysłem jest postawienie sobie w miejscu pracy butelki wody mineralnej. Z dużym prawdopodobieństwem będziemy po nią bezwiednie sięgać raz na jakiś czas z korzyścią dla naszego zdrowia.
Fast-foody
Podwyższony cholesterol to często skutek spożywania dużej ilości tzw. fast-food`ów. Konieczna jest całkowita ich eliminacja z naszej diety ze względu na fakt, iż większość z nich zawiera duże dawki niezwykle niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczy trans.
Zobacz również: