Naturalnie na nadciśnienie | MOCNESERCE.pl
Reklama

Naturalnie na nadciśnienie

Użycie soli jest bardzo niewskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie. Można ją jednak z powodzeniem zastąpić niektórymi ziołami i przyprawami. Poprawiają one smak potraw, uszlachetniając ich aromat. Niektóre z nich mają również działanie zdrowotne – pomagają redukować zły cholesterol i obniżyć wysokie ciśnienie. Jednak ich stosowanie zawsze należy uzgodnić z lekarzem. Jakich ziół i przypraw szukać?

Głóg

Głóg może pomóc przy nadciśnieniuNajczęściej spotkać go można w lasach i na skałach. Ma postać krzewu lub ciernistego drzewa. Posiada owoce o gorzkim smaku zawierające miąższ bogaty we flawonoidy, które rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Głóg pomoże nam przy problemach z sercem spowodowanych okresem przekwitania, oraz przy nadciśnieniu. Jego ekstrakt często znajduje się w składzie leków stosowanych przy chorobach serca i niewydolności krążenia.

Curry

Curry to mix różnego rodzaju przypraw, między innymi papryki chili, gorczycy, kozieradki czy kurkumy. Nadaje posiłkom niezwykły smak.

Jemioła

Posiada składniki zwiększające częstotliwość skurczów serca i obniżające ciśnienie krwi. Preparaty z jemioły są wykorzystywane w leczeniu nadciśnienia, w zaburzeniach rytmu serca, a także miażdżycy. Jemioła jest elementem wielu mieszanek przeciwmiażdżycowych.

Gryka

Gryka jest wykorzystywana w leczeniu stanów zapalnych, chorób układu krążenia, takich jak kruchość naczyń włosowatych oraz miażdżyca. Substancje bioaktywne zawarte w gryce takie jak rutyna, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi i redukują ryzyko występowania miażdżycy.

Rozmaryn

Suszony rozmaryn jest częstym składnikiem herbatek obniżających ciśnienie. Ma on świeży, mocno żywiczny aromat. Jest elementem mieszanek przypraw śródziemnomorskich.

Pieprz Cayenne

Bardzo ostra przyprawa uzyskiwana z ususzonej odmiany papryki Cayenne. Stosować ją trzeba z umiarem, gdyż ma mocno piekący smak. Za jej ostrość odpowiada alkaloid - kapsaicyna. 

Zobacz również: