Dieta dla serca | MOCNESERCE.pl
Reklama

Dieta dla serca

Nasza codzienne posiłki mają ogromne znaczenie dla zdrowia całego organizmu, w tym także serca.  Istotne jest nie tylko to, co jemy, ale także w jakich proporcjach i ilościach oraz o jakich porach dnia. Dużo osób jest przekonanych, że dieta zdrowa dla serca to taka pozbawiona tłuszczu. Jest to nieprawda, bo niektóre tłuszcze są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta całkowicie pozbawiona tłuszczu albo w niewielkim stopniu uwzględniająca ten składnik jest wręcz szkodliwa dla układu krwionośnego. Tłuszcz jest niezbędny tkankom jako źródło energii. Nie powinien on jednak dostarczać więcej niż 30% dziennej dawki kalorii. Ważne są też właściwe proporcje pomiędzy poszczególnymi rodzajami tłuszczów: nasyconych, jednonasyconych oraz wielonasyconych.

Najcenniejsze są wielonasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy omega-3. Istotnie zmniejszają one agregację, czyli zlepianie się, płytek krwi. W skutek tego, blaszki cholesterolu nie mogą przywierać do ścianek naczyń krwionośnych i tworzyć zatorów. Kwasy omega-3 redukują także stężenie cholesterolu całkowitego, LDL („złego cholesterolu”) oraz tróglicerydów. Pamiętajmy, że nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać tego rodzaju kwasów. Zaleca się uzupełniać nimi dietę, np. w formie suplementó

Zobacz również: