Aktualności Rodzaje cholesterolu

LIPOPROTEINY O MAŁEJ GĘSTOŚCI (LDL) - Ich funkcja to przenoszenie tłuszczu z wątroby do wszystkich komórek. W sytuacji, gdy w organizmie jest się więcej cholesterolu niż potrzebują komórki, osadza się on w ściankach żył. Zbyt duża ilość lipoprotein we krwi podwyższa jej lepkość i powoduje powstawanie zakrzepów. Jeśli zakrzep zablokuje przepływ krwi w zwężonej tętnicy, może dojść do zawału serca. Organizmy wielu osób mają niestety tendencję do produkcji zbyt dużej ilości frakcji LDL cholesterolu.
LIPOPROTEINY O WYSOKIEJ GĘSTOŚCI (HDL) - syntezowane w wątrobie i ścianach jelita cienkiego, usuwają nadmiar cholesterolu z komórek. Frakcja ta jest odpowiedzialna przede wszystkim za przenoszenie cholesterolu z tkanek do wątroby. Jej wysokie stężenie ma korzystny wpływ na zdrowie. Wysokie stężenie HDL cholesterolu w stosunku do LDL redukuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Rekomenduje się spożywanie produktów pomagające obniżać stężenie LDL a zarazem podwyższać lub utrzymywać stężenie HDL na wysokim poziomie. Warto wiedzieć również, że aktywność fizyczna także podwyższa poziom HDL.
LIPOPROTEINY O BARDZO MAŁEJ GĘSTOŚCI (VLDL) - powstają w jelicie i wątrobie, przenoszą triglicerydy z wątroby, zwiększona ich ilość spotyka się u osób spożywających dużo węglowodanów, alkoholu i diabetyków
CHYLOMIKRONY - przenoszące triglicerydy pokarmowe, ich ilości we krwi wzrastają po posiłkach bogatotłuszczowych
Istotne proporcje
Do dziś za najważniejszy czynnik ryzyka choroby wieńcowej uważamy zbyt wysokie stężenie całkowitego cholesterolu. Z wielu badań wynika, że najmniejszą zapadalnością na choroby wieńcowe cieszą się populacje krajów śródziemnomorskich, gdzie jego stężenie wynosi średnio 160-180mg/100ml. Jednak bardzo często pomijanym, a równie istotnym czynnikiem jest niskie stężenie frakcji HDL, albowiem pomimo prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego, u osób z obniżonym stężeniem HDL (poniżej 35mg/100ml) ryzyko choroby wieńcowej wzrasta.