Borówki zmniejszają ryzyko nadciśnienia | MOCNESERCE.pl
Reklama

Aktualności Borówki zmniejszają ryzyko nadciśnienia

Składniki zawarte w borówce amerykańskiej mogą chronić przed wysokim ciśnieniem tętniczym - poinformowało "American Journal of Clinical Nutrition". 

Problemy z nadciśnieniem tętniczym ma nawet 25% naszej populacji. Choroba ta zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Naukowcy z University of East Anglia oraz Harvard University doszli do wniosku, że osoby spożywające przynajmniej raz w tygodniu porcję borówek amerykańskich, aż o 10 proc. rzadziej chorują na nadciśnienie.

Naukowcy zbadali 134 000 kobiet i 47 000 mężczyzn. Samo badanie trwało aż 14 lat. W momencie rozpoczęcia badania żadna z biorących w nich udział osób nie miała nadciśnienia. Co dwa lata oceniany był stan zdrowia, a co cztery - dieta.

Eksperci stwierdzili, że niższa zachorowalność jest zasługą zawartych w owocach borówki antocyjanów. Antocyjany są to związki chemiczne z grupy flawonoidów, które w dużym stężeniu występują także w czarnej porzeczce, jeżynach, oraz czerwonych pomarańczach. Jednak nie tylko owoce są ich źródłem. Można je znaleźć także w herbacie, czerwonym winie i gorzkiej czekoladzie.