Aktualności Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na ochronę komórek mózgowych?

Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) został zmierzony u 1 111 kobiet, które zostały zakwalifikowane do Women's Health Initiative Memory Study. Po ośmiu latach, kiedy średnia wieku kobiet wynosiła około 78 lat, wykonano badanie rezonansu magnetycznego głowy w celu pomiaru objętości ich mózgu. Okazało się, że kobiety z wyższym poziomem kwasów omega-3 we krwi miały większą objętość mózgu. Osoby z dwukrotnie wyższym poziomem omega-3 miały o 0,7% większą objętość mózgu.
Jeden z autorów badania twierdzi, że wyniki wskazują na to, że kwasy tłuszczowe omega-3 opóźniają fizjologiczną utratę komórek mózgowych. To nie wszystko, bowiem kobiety, które miały wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi miały również 2, 7% większą objętość hipokampa, który jest elementem układu limbicznego odpowiadającego głównie za pamięć. Hipokamp odgrywa ważną rolę w konsolidacji informacji z krótkotrwałej do długotrwałej i orientacji przestrzennej. Przypomnijmy, że w chorobie Alzheimera hipokamp zaczyna zanikać zanim pojawiają się pierwsze objawy choroby.
Źródło:
James V. Pottala, PhD, Kristine Yaffe, MD, Jennifer G. Robinson, MD, MPH, Mark A. Espeland, PhD, Robert Wallace, MD, MSc and William S. Harris, PhD, Higher RBC EPA + DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes, Published online before print January 22, 2014
