Aktualności | MOCNESERCE.pl
Reklama

Aktualności

Homocysteina ważna dla serca

CO TO JEST  HOMOCYSTEINA? Została odkryta w 1932 roku przez Butza i Du Vigneauda, a w latach sześćdziesiątych Carson i Neil większe jej ilości odnaleźli w moczu rodzeństwa z opóźnionym …

więcej »

Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na ochronę komórek mózgowych?

Według badania naukowego opublikowanego w sieci 22 stycznia 2014 roku kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zapobiegać zmniejszaniu się objętości mózgu u osób starszych. Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA) został …

więcej »

Sok z buraka w walce z nadciśnieniem

Sok z buraka okazuje się być istotnym wsparciem dla chorych na nadciśnienie, twierdzą naukowcy w specjalistycznym piśmie „Hypertension”. Przeprowadzone przez nich badania dowodzą, że te niezwykłe właściwości to zasługa znajdujących …

więcej »

Naturalny hit w walce z cholesterolem

Z czym kojarzą Ci się Chiny? Może z ryżem, który jest dla mieszkańców Dalekiego Wschodu głównym składnikiem pokarmowym? Nie jest on zwykłym produktem spożywczym, lecz głęboko siedzącym w kulturze symbolem …

więcej »

Rodzaje cholesterolu

Cholesterol transportowany jest we krwi przy pomocy lipoprotein, które są różne pod względem wielkości i składu. Dlatego wyróżniamy różne frakcje cholesterolowe: LIPOPROTEINY O MAŁEJ GĘSTOŚCI (LDL) - Ich funkcja to przenoszenie …

więcej »

Cholesterol - poznaj lepiej przeciwnika

Cholesterol - słowo odmieniane przez wszystkie przypadki praktycznie zawsze, gdy mowa o dolegliwościach serca i układu krwionośnego. Wszyscy o nim słyszeliśmy, lecz mało kto wie czym dokładnie jest ta substancja …

więcej »

Jak powstaje blaszka miażdżycowa?

Żeby zrozumieć proces powstawania blaszki miażdżycowej, najpierw należy poznać budowę tętnic. Składają się one z trzech warstw, od środka są to: błona wewnętrzna, środkowa i dodatkowa. Pierwsza z nich jest …

więcej »

Wpływ stresu na występowanie miażdżycy

Stres jest nieodłączną częścią naszego życia. Towarzyszy nam praktycznie od chwili narodzin do późnej starości. Nie zawsze jest on czynnikiem wpływającym na nas negatywnie. Czasem jest wręcz przeciwnie – pomaga …

więcej »

Kwasy omega-3 w profilaktyce miażdżycy

Miażdżyca to podstępna i niebezpieczna choroba. Jest trudna do zdiagnozowanie – najczęściej dowiadujemy się o niej gdy zmiany w naszych żyłach są już zaawansowane. Dlatego warto zapobiegać jej jeszcze długo …

więcej »

Chrapiesz? Możesz mieć nadciśnienie!

Czy chrapanie może mieć związek z nadciśnieniem? Wielu z nas zapewne uśmiechnie się w tej chwili, myśląc, że to raczej mało prawdopodobne. Okazuje się jednak… że istnieje dość istotny związek …

więcej »

Dieta na nadciśnienie

Czy możliwe jest obniżenie ciśnienia za pomocą środków niefarmakologicznych? Jak najbardziej. Możemy doprowadzić do jego zredukowania nawet o 10 mm/HG bez konieczności zażywania lekarstw. Musimy jednak odpowiednio zmienić nasze przyzwyczajenia …

więcej »

Nagłe wzrosty ciśnienia krwi

Nadciśnienie jest jedną z najpowszechniejszych obecnie chorób cywilizacyjnych. Przy stabilnym i uporządkowanym trybie życia jest ono stosunkowo łatwe do opanowania. Zdecydowana większość lekarzy posiada dużą wiedzę na temat walki z …

więcej »

Potas - pomocnik od serca

Cały świat masowo spożywa żywność typu „fast food”. Są to posiłki, które można spożyć szybko i bez żadnych kłopotów. Mają one mnóstwo zwolenników, albowiem stwarzają możliwość natychmiastowego zaspokojenia głodu. Jednak …

więcej »

Kwasy tłuszczowe omega-3 i rak prostaty? - KPINA

W dobie rozwoju technologicznego Internet stał się jednym z podstawowych źródeł informacji na świecie, z jednej strony to dobrze, ponieważ mamy dostęp do wszystkich newsów medycznych bardzo szybko, a z …

więcej »

GŁÓG – dobry dla serca

Praca wydana przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego pod tytułem „Sytuacja zdrowotna ludności Polski”, przedstawia rozmiar problemów zdrowotnych, ich trendów i stopnia zróżnicowania pomiędzy różnymi grupami ludności.  Okazuje się, że największym …

więcej »

Choroba niedokrwienna serca - Powszechna choroba cywilizacyjna

Choroba niedokrwienna serca po raz pierwszy została opisana w XVIII wieku przez brytyjskiego lekarza Williama Heberdena. Opisał on chorobę, w której osoby odczuwają dyskomfort w klatce piersiowej podczas chodzenia i …

więcej »

Olej z kryla – przełom dla serca

O pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na serce i układ krwionośny nie trzeba dziś nikogo przekonywać. Rezultaty wielu badań naukowych na całym świecie potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Najczęściej spotykanym źródłem kwasów …

więcej »

Test wysiłkowy – to nic strasznego!

Otrzymując po raz pierwszy skierowanie na test wysiłkowy w naszej głowie rodzą się najróżniejsze obawy. Jak to, mamy kłopoty z sercem, a ktoś zmuszać nas będzie do niezwykle dużego wysiłku? …

więcej »

Borówki zmniejszają ryzyko nadciśnienia

Składniki zawarte w borówce amerykańskiej mogą chronić przed wysokim ciśnieniem tętniczym - poinformowało "American Journal of Clinical Nutrition".  Problemy z nadciśnieniem tętniczym ma nawet 25% naszej populacji. Choroba ta zwiększa ryzyko …

więcej »

Tłuszcze trans – cywilizacyjny zabójca

Batoniki, zupki w proszku, fast foody. Szybki sposób na przekąskę dla wielu zabieganych Polaków. Większości z nas dania takie kojarzą się głównie z dodawaniem sobie zbędnych kilogramów, jednak często chęć …

więcej »